Novosti

Moćno oružje u borbi protiv pegavosti lista šećerne repe

Šećerna repa je biljka sa najvećim sadržajem šećera i zato je veoma privlačna patogenima i štetočinama. Jedna od ekonomski najznačajnijih bolesti je pegavost lista repe koju izaziva gljiva Cercospora beticola i koja može da izazove gubitke prinosa do 40%. Zbog toga je ključan zadatak sačuvati lisnu masu šećerne repe do kraja vegetacije, a primena fungicida je jedan od osnovnih stubova zaštite.

Naš stručni tim preporučuje 2 kombinacije preparata.

Blauvit je domaći proizvod kompanije Župa Kruševac. Reč je o nesistemičnom fungicidu i  baktericidu sa preventivnim delovanjem. Bakar-hidroksid inhibira deobu ćelija i sprečava klijanje spora patogena, blokira respiratorne procese patogena, usporava biosintezu proteina, smanjuje propustljivost membrane i remeti enzimski sistem patogena. Savršene veličine bakarnih mikročestica u Blauvit-u stvaraju dobru pokrivnu moć što je veoma bitno kod kontaktnih fungicida. Izuzetno se teško spira kišom.

Spyrale je inovativno rešenje kompanije Adama protiv cerkospore. U pitanju je dvokomponentni sistemični fungicid koji deluje preventivno i kurativno. Ne dozvoljava pojavu infekcije, a ako infekcija postoji brzo i lako zaustavlja zarazu i sprečava dalje širenje bolesti. Pored navedenog, fungicid Spyrale smanjuje mogućnost nastanka rezistentnosti gljive, jer je dvostruki inhibitor različitih enzima u različitim momentima biosinteze ergsterola u ćelijskim membranama. Primenjuje se za suzbijanje pegavosti lista (Cercospora beticola), pepelnice (Erysiphe betae) i rđe (Uromyces betae

Kombinaciju preparata Blauvit Ultra S i Maganic preporučujemo kada je potrebna brza i jaka zaštita.

Blauvit Ultra S  je preparat kompanije Župa Kruševac. U pitanju je folijarni, kontaktni fungicid sa preventivnim i anti-sporulacionim delovanjem, širokog spektra delovanja na fitopatogene gljive i bakterije. Blauvit Ultra S štiti usev šećerne repe od pojave pegavosti lista, leči već nastalu zarazu i sprečava rezistentnost prouzrokovača bolesti. Bakarne čestice preparata imaju veliku pokrivnu moć i teško se spiraju kišom.Maganic je novi sistemični fungicid kompanije Adama sa produženim preventivnim, kurativnim i eradikativnim delovanjem. U svom sastavu ima dve aktivne materije unapređene formulacije i služi za brze intervencije, jer obezbeđuje maksimalnu efikasnost i visok stepen zaštite šećerne repe i nakon zaraze useva.

Share the Post:

Povezani članci

Agritechnica 2023

Najveći međunarodni sajam poljoprivrednih mašina Agritechnica i ove godine je prikazao moć inovativne poljoprivredne tehnologije, na kojem su vodeće svetske

Pročitajte više >