Hidrolizati proteina pružaju najbolje rezultate na usevima u pogledu prinosa i kvaliteta, efikasnosti iskorišćenja hranljivih materija i vode kao i otpornosti na abiotički stres.
Ekstrakti morskih algi, bogati elicitorima i polisaharidima imaju mogućnost da stimulišu useve u najbitnijim fazama, od klijanja do cvetanja i tokom razvoja plodova.
Kombinacija aminokiselina i algi predstavlja ”savršen par”, u kome je vrednost proizvoda veća od proizvoda pojedinačnih komponenti, zahvaljujući interakcijama i sinergiji koji se stvaraju između aktivnih materija.
Aminokiseline su osnovne gradivne jedinice proteina i igraju ključnu ulogu u metabolizmu biljaka. One pomažu u sintezi enzima i hormona, poboljšavaju apsorpciju hranjivih materija i povećavaju otpornost biljaka na stresne uslove.
Uloga dve dominantne aminokiseline koje se nalaze u preparatu Synergy Crop:
Glicin – Prekursor stvaranja hlorofila (pirolična grupa)
• Pomaže rast pupoljaka i listova
• Učestvuje u sistemu otpornosti biljaka sa lizinom
• Helatano delovanje
Prolin – Regulator ravnoteže vodnog režima (snažan antistresni efekat u uslovima suše), sadržaj prolina se povećava svaki put kada je biljka pod stresom.
• Formiranje ćelijskih zidova (nematostatsko dejstvo)
• Neophodan za formiranje plodnog polena u cvetu (bolje zametanje plodova)
• Pomaže otvaranje stoma
Aminkiseline omogućavaju bolju apsorpciju hranjivih materija, takođe poboljšavaju apsorpciju hranjivih materija iz zemljišta, dok morske alge pružaju dodatne hranjive sastojke koji su lako dostupni biljkama.
Morske alge su bogate hranjivim materijama, uključujući vitamine, minerale, aminokiseline i fitohormone. One pružaju biljkama esencijalne nutrijente i stimulišu njihov rast i razvoj. Takođe, morske alge mogu poboljšati otpornost biljaka na bolesti, sušu i štetne uticaje spoljašnje sredine.
Synergy Crop se primenjuje folijarno, što omogućava brzu i efikasnu apsorpciju hranjivih materija. Aminokiseline pomažu u transportu hranjivih materija unutar biljke, dok morske alge pružaju dodatne hranjive sastojke kao što su Mannitol, Alginati/uronske kiseline, Laminarin i Fucoidan koji deluju kao elicitori, helatori, osmoregulatori izvori glukoze.